KOGNITIV REMEDIÁCIÓ

Kognitív remediáció (CRT) szkizofréniával élő páciensek számára

Intézményünkben a különböző csoportok, közösségi programok, valamint a gyógyszeres kezelés mellett speciális fejlesztő tréninget, ún. kognitív remediációs terápiát (cognitive remediation therapy = CRT) biztosítunk szkizofréniával élő pácienseink számára.

Miért fontos?

Mára látható vált, hogy a szkizofrénia jól ismert akut tünetein – hallucinációk, téveszmék, szétesett viselkedés és/vagy gondolkodás – túl elsősorban az ún. kognitív funkciókban találunk eltéréseket, melyek hosszú távon negatívan befolyásolják a megfelelő életvezetés alakulását, a tanulás és munkavállalás lehetőségeit, a társas kapcsolatok minőségét, és ezeken keresztül az életminőség alakulását.

A figyelmi, emlékezeti, illetve végrehajtófunkciókban, valamint a társas érintkezéssel kapcsolatos gondolkodási funkciókban (összefoglaló néven a kognitív funkciókban) tapasztalható eltérések a szkizofrénia központi jellemzői, melyek szorosan összefüggenek az önálló életvitel lehetőségeivel és korlátaival. Jelenleg úgy tűnik, hogy ezekre a kognitív eltérésekre a legkorszerűbb gyógyszerek sem tudnak megfelelő terápiát nyújtani, ám a remediációval a betegség által érintett készségek javíthatók, korrigálhatók.

Hogyan látható ez a mindennapokban?

Szkizofréniával élő betegek sokszor ütköznek nehézségekbe az alábbi területeken:

 • térbeli tájékozódás
 • a kialakult szokások megváltoztatása
 • hétköznapi feladatok ellátása: bevásárlás, főzés, ügyek intézése
 • társaság tagjainak szemmel tartása
 • beszélgetés, elmondott történet követése
 • tárgyak, ruhák rendszerezése, otthon rendben tartása
 • ötletszerű cselekvések szabályozása
 • szempontváltás, változások
 • telefonszámok, időpontok észben tartása (orvosi kontroll időpontokon való megjelenés nehezítettsége)
 • társas kapcsolatok kezdeményezése, fenntartása,
 • konfliktusok kezelése
 • munkahelyi megterhelés és egyéb stresszhelyzetek megoldása

Könnyen gondolhatjuk azt, hogy e nehézségek mögött a beteg hanyagsága, vagy lustasága áll, fontos azonban tisztában lennünk azzal, hogy leggyakrabban a fent említett kognitív funkciók nem megfelelő működése fedezhető fel a nehézségek hátterében.
A kognitív funkciók eltérése szoros kölcsönhatásban állnak a motivációval is, súlyosabb kognitív eltérések a sorozatos tanulmányi és/vagy munkahelyi, valamint kapcsolati kudarcokon keresztül könnyen vezetnek elkeseredéshez és a terápiás motiváció elvesztéséhez.

Mi várható?

A tréningre alapozó terápiaként tekintünk, melynek következtében az egyéb terápiás lehetőségekben (szociális készség tréning, egyéni és csoportos terápiák, családi intervenciók, pszichoedukáció) való eredményesebb részvétel várható. Kiemelten fontos a kognitív funkciókra irányuló rehabilitáció, amely a tudományos bizonyítékok alapján a komplex rehabilitáció sikerességét szignifikánsan növeli.
Tapasztalataink szerint a kognitív funkciók fejlesztése az orvossal való együttműködés javulásával jár, a kezelés menete a beteg számára is érthetőbbé válik, ez a kórlefolyást is kedvezően befolyásolja.
A feladatmegoldó képesség javul, ami ösztönző hatású és megfelelő motiváció mellett sok esetben a munkavállalási és tanulási lehetőségek javulását látjuk.
A tréning és a hozzá kapcsolódó egyéb terápiák távlati célja, hogy a megtanult készségeket a páciens a mindennapokban is használni tudja, lehetőség szerint dolgozni, tanulni tudjon, betegségével együtt is teljes életet élhessen.

Hogy néz ki a tréning?

Speciális tréningünk akár az iskolai tanulmányokból vagy rejtvényekből is ismerős képi és szóbeli feladatokból áll, melyek jól felépített rendszerben alkalmazva, javítanak a kognitív funkciókon. A tréning egyénileg, heti két alkalommal, alkalmanként 1 órában történik. A tréning 40 ülésből áll, melyeket intézményünkben pszichológusok ill. mesterfokon végzős pszichológushallgatók vezetnek. A tréning elején, valamint végén különböző tesztek felvételére kerül sor, amely a tréning során történő változások követésére ad lehetőséget

Jelentkezés, információ

A tréningen való részvételhez intézményünk orvosaival történő konzultáció szükséges minden esetben, ehhez kérjük jelentkezzen az elérhetőségeink egyikén.

CÍMÜNK

Zsenge utca 33., BUDAPEST, 1165

TELEFONSZÁMUNK

+36 20 669 2097