METAKOGNITÍV TRÉNING

Mi a metakognitív tréning?

metakognitív tréning a kognitív terápiás módszerek egyik legújabb, legígéretesebb formája.
A tréninget kezdetben krónikus depressziós és szorongásos zavarok kezelésére dolgozták ki, kiderült azonban, hogy jó eredménnyel alkalmazható más pszichés zavarok, többek között pszichotikus állapotokkaljáró megbetegedések esetén is, mint például a szkizofrénia vagy a bipoláris affektív zavar, súlyos depresszió, egyes személyiségzavarok stb. 

A gondolkodásról való gondolkodás – metakogníció

Az, hogy hogyan gondolkodunk, hogyan ítéljük meg saját vagy mások felmerülő képzeteit, gondolatait, viselkedését nagyban befolyásolhatja közérzetünket, hangulatainkat. Általában nem vagyunk tudatában e gondolkodási, más szóval kognitív folyamatainknak. Legtöbbször fel sem merül bennünk, hogy saját gondolataink önmagunkra, másokra, vagy a világra nézve tévesek is lehetnek. 
Bizonyos pszichés megbetegedések esetén a gondolkodás stílusa és tartalma a betegségre specifikus negatív, maladaptív (káros) mintázatot ölthetnek. Ez a maladaptív gondolkodási mintázat, az automatikusan ismétlődő negatív tartalmú gondolatok önbecsülésünk megroppanásához, a világgal és másokkal való konfliktusos kapcsolatokhoz vezethetnek.

Mi a tréning célja?

A metakognitív tréning célja az ismétlődő, megoldást nem nyújtó gondolkodási mintázatok felismerése, mérséklése, gátlása és rugalmasabb, adaptívabb gondolkodási stílus kialakítása, egy önmagunkhoz és másokhoz fűződő pozitívabb, objektívebb viszony létrehozása. A pszichés megbetegedések, és így a pszichotikus állapotokkal járó zavarok esetén is mindez a visszaesések megelőzését és a mindennapokhoz, társas élethez való jobb alkalmazkodást segíti.

Mi történik a tréningen?

A tréning csoportos formában, heti rendszerességgel, kétszer egy-másfél órában zajlik, két szakember vezetésével. A csoportok közötti időben a legjobb eredmény eléréséért a kliensek otthoni feladatokat is kapnak. 

Kinek ajánljuk?

Intézményünkben a metakognitív tréninget speciálisan a pszichotikus állapottal járó pszichés zavarokra kidolgozott formában alkalmazzuk. 
Ajánljuk elsősorban azoknak, akik: 

  • részesültek már pszichózis miatt kórházi vagy ambuláns kezelésben
  • akiknél felmerült már pszichotikus megbetegedés lehetősége
  • szkizofréniában, szkizoaffektív zavarban, bipoláris affektív zavarban.

Jelentkezés, információ

A tréningen való részvételhez intézményünk orvosaival történő konzultáció szükséges minden esetben, ehhez kérjük jelentkezzen az elérhetőségeink egyikén. 

CÍMÜNK

Zsenge utca 33., BUDAPEST, 1165

TELEFONSZÁMUNK

+36 20 669 2097