SZOCIÁLTERÁPIÁS CSOPORTOK

A Főnix Házban a rehabilitációs munka egyik lényeges alappillérét képezik a különféle csoportos szocioterápiás foglalkozások. Szocioterápiás csoportjainkon heti rendszerességgel (heti 1 vagy két alkalommal) szakember vezetése mellett vesznek részt pácienseink. 

Milyen csoportos foglalkozásokon lehet részt venni?

Agytorna csoport

A csoportok során a páciensek képességeikhez mérten, a kognitív funkciók fejlesztését és szinten tartását célzó, játékos, gondolkodtató feladatokat kapnak. Ezek lehetnek különböző logikai feladatok, nyelvi képességeket segítő gyakorlatok, asszociációs vagy memória játékok. Törekszünk arra, hogy olyan feladatokat válasszunk, amelyek fejlesztő funkciójukon túl örömet és sikerélményt is nyújtanak pácienseink számára. Az emlékezet, a tanulás, a figyelem és a gondolkodás mind-mind olyan területek, melyeket az agytorna csoportokon erősíteni és tréningezni igyekszünk, hiszen e funkciók elengedhetetlenül fontosak a sikeres életvezetéshez, a mindennapi életfeladatokban való helytálláshoz.

Életmód csoport

Ennek a foglalkozásnak a célja, hogy pácienseink megismerkedhessenek az egészséges életmód alapjaival, illetve a különböző élelmiszerek egészségre gyakorolt hatásával. A beszélgetés közösen folyik az adott témáról, de a szakértői vélemény, a dietetikusok állásfoglalásának beépítésével. A csoportban lehetőség van receptek, ismeretek és tapasztalatok megosztására és megvitatására. Így az egészséges életmód közelebb kerül a gyakorlati élethez, az alternatív megoldások választása közösen, egymás támogatása és erősítése által könnyebben megvalósíthatóvá válik a mindennapok során is. 

Intézményen kívüli programok

Ennek a programnak a keretében hosszabb, több órás vagy fél napos csoportos kiránduláson való részvételre van lehetőség. Önkormányzati pályázat keretében nyert pénzből alkalmanként biztosítani tudunk költségesebb, nagyobb kaliberű programokat is, mint az állatkerti látogatás, gödöllői kastélymúzeum és színházi előadás is. Ezeken kívül pedig kirándulásokat szervezünk (Margit-sziget, Erzsébet-liget) és ingyenes kiállításokra látogatunk el.

Játékcsoport

Az egy órás csoportfoglalkozás keretében önismereti, kreativitást fejlesztő, szociális készségeket mozgósító, valamint kognitív funkciókat aktivizáló játékokon vehetnek rész pácienseink. A játékok nem csak a gyerekeknek okozhatnak maradandó élményeket, hanem felnőtt korban is hozzájárulnak a testi-lelki, pszichológiai jóllét megteremtéséhez. Hiszen játszani jó, de együtt, csoportban megtapasztalni a játék örömét még nagyszerűbb. Segítséget nyújt a hétköznapi monotonitásból való kiszakadásra, valamint lehetőséget biztosít arra, hogy új impulzusok, alternatívák által, ezeket a képességeket mozgósítani lehessen más körülmények között is.

Kézműves foglalkozás

Intézményünkben fontosnak tartjuk azt, hogy az évszakok és az ünnepekhez kapcsolódó hagyományok közösen is megrendezésre kerüljenek. Ez biztonságot nyújt a közösség számára, valamint lehetőséget biztosít társaságban megélni ezeket az eseményeket azoknak is, akiknek valamilyen oknál fogva egyébként erre nem lenne lehetőségük. A kézműves csoport keretében készíthetik el betegeink az ünnepekhez kapcsolódó tárgyakat, például az adventi koszorú, hímes tojás, de van, hogy csak színező, vagy egyéb dísztárgy készül a foglalkozásokon.

Mesecsoport

A mesemondás szinte egyidős az emberiséggel, a mesehallgatás pedig valójában nem korfüggő. A mesékben elbeszélt történetek az élet feladatairól, konfliktusairól, próbatételeiről szólnak, és szimbolikus formában megjelennek bennük lelki konfliktusaink, gyermek- és felnőttkori kríziseink. 
A mesecsoporton résztvevők minden alkalommal egy közösen kiválasztott mesét hallgatnak meg, majd ezt követően lehetőségük nyílik arra, hogy szakember jelenlétében megosszák és megbeszéljék egymással a mese kapcsán felmerülő érzéseiket, kérdéseiket, emlékeiket.

Mozgás csoport

A rendszeres sportolást általában a testi egészséggel, erőnléttel, valamint az állóképesség növelésével hozzák összefüggésbe. A biológiai (testi) hatások valóban nagyon fontosak, de a másik oldalt kevésbé szokták hangsúlyozni, azaz, hogy a sport pszichés vonatkozásokban is jelentős szerepet játszik. A rendszeres testmozgás növeli a személy kitartását és fokozza a „boldogsághormonok” termelődését a szervezetben. Hosszútávon olyan sikereket és célokat biztosít, amely hozzájárul az önbizalom, az énhatékonyság növekedéséhez is. A mindennapok során a stresszel való megküzdés könnyebbé válhat, a szorongás csökkenhet, valamint az éjszakai alvás minősége is javulhat. A csoportban végzett sportolásnak mindezeken túl közösségformáló ereje is van. 
(A tavalyi évben intézményünk betegeivel részt vettünk a Spar Budapest Maraton – és futó fesztiválon, ami rengeteg sikerélményt hozott a számukra. A több hónapig tartó felkészülés után számukra is kézzelfoghatóvá vált a befektetett munka eredménye. Mindenkinek hatalmas élmény és siker volt, a pácienseknek és dolgozóknak egyaránt.)

Nagycsoport

A heti egy alkalommal megtartott csoportfoglalkozás, melyen intézményünk összes páciense és dolgozója közösen vesz részt, lehetőséget biztosít a közösségünkben felmerülő kérdések, problémák megbeszélésére, közös megoldások keresésére.

Zenecsoport

A zene lélekre gyakorolt jótékony hatása évezredek óta ismert, így mindig is elismert és fontos zerepet töltött be a pszichét megcélzó gyógyítás folyamatában. Napjainkban – a tudományos és tapasztalati ismeretek talaján – a zeneterápiákban a zenei eszközöket terápiás keretek között személyre szabott célok elérésére, képzett szakemberek bevonásával használják. A zeneterápia célkitűzései közé tartozhat többek között a kommunikáció, az érzelemkifejezés vagy akár a teljes személyiség fejlesztése, az emlékezet, a tájékozódás vagy a stresszkezelés javítása. Intézményünkben a zenecsoport a betegek igényei és szükségletei szerint alakult és módosult fennállása óta. Jelenleg a zenehallgatás az érzelemkifejezést elősegítve rekreációs és relaxációs jelleggel folyik heti egy alkalommal, csoportos formában, szakember jelenlétében. 

CÍMÜNK

Zsenge utca 33., BUDAPEST, 1165

TELEFONSZÁMUNK

+36 20 669 2097